Zeytinyağı Nasıl Yapılır?
Latince adı Olea Europea olan zeytin, ağır ve zahmetli büyümesine ve narin oluşuna karşın oldukça uzun ömürlü bir ağaç olan zeytin ağacının meyvesidir. Ortalama 300-400 yıl yaşayabilen zeytin ağaçları, bazı durumlarda 3000 yaşına kadar da hayatta kalabilmektedir. Bu nedenle “ölümsüz ağaç” diye adlandırılır. Kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetişmeye uygun olan zeytin ağacı yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık geçen iklim türlerinde en iyi şekilde yetişir. Tipik bir maki örneğidir ve Akdeniz ikliminin bitki örtüsünde bolca yer alır.
Zeytin Hasatı Nasıl Yapılır?
Genel olarak zeytin ağacı bir yıl az ürün verirken diğer yıl çok daha verimli bir şekilde meyve verir. İçerisinde bulunduğumuz yarım kürede nisan ve haziran ayları arasında zeytin ağaçları çiçek verir, ağustos ile kasım ayları arasında ise yeşil zeytinler tam olarak olgunlaşmış hale gelir. Yüzyıllardan beri hasat için elle toplama ve silkme yöntemleri tercih edilse de özellikle zeytin tarımıyla ilgilenen kişiler için en iyi hasat yöntemi silkmedir. Makineli tarım kullanılan çiftçiler ise ağacın sarsılması ve yere düşen zeytinlerin toplanmasını sağlayan toplama makinelerinden de faydalanabilir. Zeytinler sofralık ve yağlık olmaz üzere farklı türlere ayrılır. Sofralık zeytinler sele ve salamura gibi kahvaltıda tüketilebilecek şekilde işlenirken yağlık zeytinler ise zeytinyağı üretiminde kullanılır.
Zeytinyağı İçin En İyi Zeytinler Nasıl Seçilir?
Tam otomatik sistem kullanılarak ağaçlardan toplanan zeytinler türlerine göre ayrıştırılır. Makine sistemiyle yaprakları temizlenir, kırıcılar yardımıyla ezilerek kırılır. Yüksek devirli bu makineler aynı zamanda zeytinin içerisinde yer alan çekirdeği de tamamen parçalayabilmektedir. Elde edilen hamurda posa ve şıra birbirinden ayrıldıktan sonra şıranın da yağı ve karasuyu birbirinden ayrıştırılır. Yağ filtre tanklarına alınan bu yağ kalan son tortularından da arındırıldıktan sonra dinlenme tanklarına bırakılarak doğal zeytinyağı elde edilir. Şişeleme işlemlerinin ardından yağdan geriye kalan maddeler sabun yapımında ve yakıt üretiminde kullanılabilmektedir.
Zeytinler Yağ Üretimine Nasıl Hazırlanır?
Kaliteli bir zeytinyağı elde edilmesi için zeytinler, hasat sonrasında mümkün olan en kısa süre içerisinde işlenmelidir. Bunun sebebi zeytinin bekletildikçe fermantasyona uğraması ve kalitesini kaybetmesidir. Zeytinin bir anda bollaştığı hasat dönemlerinde bekletilmesi gerektiği takdirde ise zeytinler 20-30 santimetrelik yüksekliğe sahip yığınlar şeklinde, düzenli olarak havalandırılan serin depolarda muhafaza edilmelidir. En iyi kalitedeki yağın üretilebilmesi için zamanında toplanan zeytinler uygun niteliğe sahip kaplar içerisinde karanlık ve serin ortamda korunduktan sonra derhal kullanılmalıdır.
Zeytinyağları Nasıl Üretilir?
Zeytinyağının yapımında en sağlıklı olan ve besin değerinin en fazla korunduğu yöntem soğuk sıkım yöntemidir. Bu yöntemle zeytinler soğuk preslerden geçirilerek hiçbir kimyasal işlem görmeksizin zeytinyağına dönüştürülür. Eski yüzyıllarda bu işlemin yapılabilmesi için öncelikli olarak zeytinler hamur haline gelecek şekilde ezilir ve elde edilen hamur sıkılır veya presten geçirilirdi. 19. yüzyılın sonlarından itibaren teknolojinin de gelişmesiyle birlikte bu yöntem yerini hidrolik pres makinelerine bırakmıştır. Günümüzde ise zeytin hamuruna herhangi bir pres uygulanmaksızın merkezkaç kuvvetinden faydalanılarak zeytinyağı elde edilmesini sağlayan daha gelişmiş makineler de kullanılabilmektedir. Bu yöntemlerle elde edilen yağ, zeytinin suyu olan karasudan ayrıştırılır ve saf zeytinyağı elde edilir. Soğuk sıkım yöntemi ile üretilmeyen zeytinyağları daha yüksek randıman vermesine karşın, üretim aşamasında ısıl işlem uygulandığından daha düşük kalitededir.
Zeytinyağının Kalitesi Nasıl Belirlenir?
TSE’ye göre 4 farklı kalite türünde zeytinyağı bulunur. Bunlar sızma (kusursuz), doğal (hafif kusurlu), doğal birinci (hafif kusurlu) ve lampant (kusurlu) yağlardır. Zeytinyağının rengi, kokusu, tadı gibi konularda değerlendirmeyi ise uzman kişiler yapmaktadır. Bu uzmanlar taze, meyvemsi, yakıcı, sirkemsi, acı, ekşi, metalik vb. tanımlamalarla yağları sınıflandırır. Türkiye’de zeytinyağı kalitesini TSE (TS 341) belirler. Yağların denetimini ise Türk Gıda Kodeksi’ne bakarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapar. Deniz Barçın Zeytinyağları tüm bu standartlara uygun ve en iyi kalitede soğuk sıkım zeytinyağı üretimi yaparak sizlerle buluşturur.
Zeytinyağı Nasıl Saklanmalıdır?
Zeytinyağı hem kalitesinin hem de besin değerinin korunabilmesi açısından mümkün olduğunca az saklanmalı, çabuk tüketilmelidir. Güneş ışığı ve diğer güçlü ışık kaynaklarından uzak olacak şekilde karanlık ortamda saklanmalıdır. Yüksek ısı, yağın kalitesini düşüren bir etken olduğundan zeytinyağının serin ortamda saklanmasında fayda vardır. Gıda temasıyla uygun olmayan plastik kaplar ve pet şişeler zeytinyağının saklanması için uygun olmadığından cam şişeler tercih edilmeli, yağın havayla temas etmesinin önlenmesi için ağızları sıkıca kapatılmalıdır.
Saf ve doğal zeytinyağı, yüksek besin değeri nedeniyle beslenme planı içerisinde mutlaka yer alması gereken bir yağ türüdür. Eğer siz de doğal ve kaliteli bir zeytinyağı arıyorsanız en sağlıklı yöntemlerle üretilen Deniz Barçın Soğuk Sıkım Zeytinyağlarını tercih ederek güvenle kullanabilirsiniz.
Post a Comment