No products in the cart.

Zeytinyağı Hakkında Önemli İpuçları

Zeytinyağı binlerce yıldır beslenmede ve tıpta ilaç olarak kullanılan sağlıklı bir besindir. Özellikle Akdeniz çevresindeki ülkelerde yaygın olarak kullanılır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, bu bölgede yaşayan bireylerin kalp ve damar hastalıklarından ölüm oranının daha düşük olduğunun gösterilmesi dikkatleri zeytinyağına çekmiştir.

Zeytinyağı, yağ asidi ve vitamin içeriği sayesinde antienflamatuar ve antioksidan etkiye sahiptir. Bu etkileriyle, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere kanser, şeker hastalığı, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığı önlemeye yönelik birçok araştırmaya konu olmaktadır.

Zeytinyağının içeriğindeki faydalı ögeleri daha iyi korumak, bozulmasını yani oksitlenmesini önlemek ve sağlığa olumlu etkilerinden daha iyi yararlanabilmek için muhafaza şartlarına ve pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir. İşte zeytinyağı kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli ipuçları…

Zeytinyağını Sıcaklık, Işık, Hava, Metal ve Koku ile Temastan Koruyun

Zeytinyağı sıcaklık, ışık, hava ve nemden etkilenerek oksitlenebilir. Yağın oksitlenmesi, içeriğindeki faydalı ögelerin yapısının bozulması ve faydalarını yitirmesi anlamına gelir. Oksitlenme havayla ve ışıkla temasta ne olursa olsun başlasa da bu süreci yavaşlatmak mümkündür. Zeytinyağı şişesi açıldıktan sonra kapağı sıkı sıkı kapatılarak hava almadığından emin olunmalıdır. Metalle temasta oksitlenme hızlanacağı için zeytinyağında metal kaşık veya kase kullanılmamalıdır. Ayrıca, zeytinyağı etraftaki kokuları çekme özelliğine de sahiptir. Bu nedenle etrafta kokulu maddelerin bulunmadığı bir yerde tutulmalıdır.

Zeytinyağını Plastik Şişede Değil Koyu Renkli Cam Şişede Muhafaza Edin

Zeytinyağının kesinlikle plastik şişede muhafaza edilmemesi, hava geçirmeyen koyu renkli cam şişelere, seramik kaplara veya tenekelere doldurulması gerekir. Plastik şişelerin yapısında bulunan kanserojen maddeler zeytinyağının asitleriyle etkileşime girerek kanserojen bileşenler (diyoksin) oluşmasına neden olur. Zeytinyağı şişeleri daima karanlık, kuru ve oda sıcaklığındaki bir dolapta tutulmalıdır. Yağın sıcağa sık sık maruz kalması bozulmasını hızlandıracağından ocağın ve fırının yakınında bulunmaması önemlidir.

Zeytinyağı Satın Alırken Kullanacağınız Miktarı Göz Önünde Bulundurun

Zeytinyağının oksitlenme düzeyi kontrol edilemeyeceği için ambalajı açıldıktan sonra en kısa sürede, mümkünse 2 ay içerisinde tüketilmesi önerilmektedir. Bu nedenle çok fazla zeytinyağı tüketmiyorsanız daha küçük şişeler almanız daha iyi olabilir. Büyük şişelerde zeytinyağı tutulması da tavsiye edilmez çünkü şişe içerisindeki yağ azaldıkça kalan yağ, şişenin boş kısmındaki oksijenden dolayı daha hızlı oksitlenecektir.

Natürel Sızma Zeytinyağlarını Salatalarda ve Soğuk Yemeklerde Çiğ Tüketin

Natürel sızma ve birinci sınıf zeytinyağları, diğer sıvı yağlara göre daha fazla tekli doymamış yağ asitleri ve E vitamini içerir. Natürel sızma ve natürel birinci sınıf zeytinyağının içeriğindeki faydalı bileşenler ve antioksidan etki, Deniz Barçın Zeytinyağları’nın da tercih ettiği soğuk sıkım üretim şekli sayesinde daha iyi korunur. Pişirmeyle bu faydalı bileşenler kaybolacağı için, naturel sızma zeytinyağlarının çiğ olarak salatalarda ve soğuk yemeklerde ya da kahvaltılarda kullanılması önerilir.

Sıcak Yemekler ve Kızartmalar İçin Riviera veya Rafine Zeytinyağları Tercih Edin

Zeytinyağlı yemekler, az yağla veya yağsız pişirildikten sonra, servis öncesi natürel sızma zeytinyağı eklenerek ısıyla oluşacak kayıpların önüne geçilebilir. Kızartma ve sıcak yemekler için riviera ve rafine zeytinyağlarının kullanılması tavsiye edilir. Bu yağlar, ısıya daha dayanıklı oldukları için bu pişirme yöntemlerinde daha iyi sonuç verirler. Pişirme sırasında yağın yanmasını önlemek için önce tavayı (veya tencereyi) ısıtıp zeytinyağını ısınan tavaya dökmek ya da pişirilecek yiyeceklerle beraber eklemek daha faydalıdır.

Zeytinyağının Rengi Bir Kalite Göstergesi Değildir

Erken hasat zeytinyağları, zeytinler tam olgunlaşmadan elde edildiği için daha az yağ içerir. Ancak, erken hasat zeytinyağları daha tazedir, ayrıca aromaları daha yoğun ve lezzetlidir. Yeşil, koyu yeşil veya sarımsı renklerde zeytinyağları bulunabilir. Ne var ki zeytinyağının rengi, sanıldığı gibi kalitesinin bir göstergesi değildir. Zeytinyağının rengi, elde edildiği zeytin türüne göre değişebilir.

Kullandığınız Yağları Lavaboya Dökmek Yerine Geri Dönüştürün

Kullanılmış yağları lavaboya dökmeyin ya da çöpe atmayın. Yağlar, suda çözünmedikleri için su kaynaklarını ve toprağı kirleterek doğaya zarar verir. Bunun yerine, kullandığınız yağları cam şişelerde tutarak yaşadığınız yerdeki atık tesislerine götürebilir ve sabun, deterjan ya da biyoyakıt olarak geri dönüştürülmelerine katkıda bulunabilirsiniz.

Post a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Wine & Spirits Follow us on instagram

Made with love by Qode Interactive

X